Modernas mRNA-vaksine og MSDs Keytruda reduserte fløflekkreft-tilbakefall med 44 prosent

– Dette er store nyheter. Hundrevis med vaksiner har blitt forsøkt i årevis uten at det har fungert, sier Moderna-sjefen om fase to-studien. 
VIL TESTE MER: Administrerende direktør Stéphane Bancel i Moderna ønsker å teste mRNA-vaksinen også på andre kreftformer. | Foto: Moderna
VIL TESTE MER: Administrerende direktør Stéphane Bancel i Moderna ønsker å teste mRNA-vaksinen også på andre kreftformer. | Foto: Moderna

Moderna og MSD har samarbeidet om en fase to-studie der Modernas persontilpassede mRNA-vaksine ble gitt i kombinasjon med sjekkpunkthemmeren Keytruda til pasienter med fløflekkreft, skriver Endpoints News.

Ifølge en pressemelding fra de to selskapene reduserte pasientene som fikk både vaksinen og Keytruda risikoen for tilbakefall eller dødsfall med 44 prosent, sammenlignet med gruppen som bare fikk Keytruda.

De 157 pasientene i studien hadde fløflekkreft i fase tre og fire. 

– Dette er store nyheter. Hundrevis med vaksiner har blitt forsøkt i årevis uten at det har fungert, sier Moderna-sjef Stéphane Bancel om fase to-studien, ifølge Endpoints News. 

Ønsker tidligere godkjenning

De to selskapene har innledet samtaler med amerikanske helsemyndigheter (FDA) om å starte fase tre-studier det kommende året. De forhører seg også om det er mulig å få godkjent behandlingen tidligere enn det som er vanlig. 

Moderna og MSD planlegger å teste ut kombinasjonen av de to legemidlene også på andre kreftformer som Keytruda er effektiv mot. 

Prøver fra svulsten

Modernas eksperimentelle mRNA-vaksine lages ved å ta en prøve fra pasientens svulst. Deretter utvikles det en skreddersydd injeksjon som retter seg mot 34 mutasjoner for å trene t-cellene til å avdekke fremvekst av nye kreftceller, ifølge Moderna-sjef Bancel. 

Foreløpig tar det 45 dager fra prøven av svulsten blir tatt til behandlingen kan starte. 

Ifølge Bancel er sikkerhetsprofilen til vaksinen og Keytruda lik tilfellene der Keytruda gis alene. Rundt 14 prosent av pasientene fikk alvorlige uønskede hendelser, sammenlignet med 10 prosent hos pasientene som utelukkende fikk Keytruda.


Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Les også

LEDER: Arve Ree er nå styreleder i både Dips og Kernel. | Foto: Kernel

Ny styreleder i Kernel og Dips