Aksjonærgruppe vil kaste styret i Nordic Nanovector

Aksjonærgruppen mot sammenslåingen mellom Nordic Nanovector og Apim Theurapeutics har kommet med sine alternative tiltak for Nordic Nanovector. De vil kaste styret, undersøke Paradigme, ta ut utbytte og fusjonere - men ikke med dagens avtale.
OPPRYDDING: AG Nanovector, representert ved aksjonær Jon Magne Asmyr, ønsker å kaste styret i Nordic Nanovector, gjennomgå jobben Carnegie har gjort for selskapet, undersøke dataene fra Paradigme-studien og «friskmelde» Betalutin. Her sammen med Nordic Nanovectors lab på Kjelsås. | Foto: Vidar Sandnes/Privat
OPPRYDDING: AG Nanovector, representert ved aksjonær Jon Magne Asmyr, ønsker å kaste styret i Nordic Nanovector, gjennomgå jobben Carnegie har gjort for selskapet, undersøke dataene fra Paradigme-studien og «friskmelde» Betalutin. Her sammen med Nordic Nanovectors lab på Kjelsås. | Foto: Vidar Sandnes/Privat

Aksjonærgruppen AG Nanovector har kommet med åtte tiltak de mener kan berge Nordic Nanovector og sikre fremtidige studier på Betalutin, som de heller ønsker å se gjennomført fremfor sammenslåingen med Apim Theurapeutics til dagens verdivurdering.

«Vi mener at aksjonærene i en overgangsfase/interim må ta aktivt eierskap i selskapet inntil et kompetent styre er på plass. Vi ønsker samarbeid for finne gode omforente løsninger» skriver aksjonærgruppen i en pressemelding.

– Kast styret

Først og fremst ønsker de å skifte ut det sittende styret med aksjonærer, sentrale personer i fagmiljøet og andre med «corporate kompetanse».

«Vi anser det hensiktsmessig å bringe selskapet tilbake til røttene og knytte personer til styret som har god kompetanse på selskapets studier, forskning, og som nyter tillit i markedet.», står det i pressemeldingen.

Styret i dag består av styreleder Jan Egberts og medlemmene Joanna Horobin og Karin Meyer. Egberts er også styreleder i det norske blærekreftselskapet Photocure.

Vil gjennomføre undersøkelser

Aksjonærgruppen ønsker å undersøke «alle muligheter innen farmasi for å innlemme andre prosjekter inn i selskapet som kan generere verdier for aksjonærene».

De ønsker også å analysere Paradigme-dataene for å finne ut hvorfor studien gikk galt.

«Det er viktig for legitimiteten da alle NANOs medisin-kandidater bygger på selskapets CD37 plattform», skriver aksjonærene.

Aksjonærene ønsker å hente inn dyktige fagpersoner til «å gjennomgå data, studier og pipeline». De ønsker å få svar på hvorvidt det er «Betalutin, strategiske valg eller andre forhold, som har medført at Paradigestudien feilet».

Tidligere har forskningssjef i Nordic Nanovector, Jostein Dahle, sagt til MedWatch at han syntes Paradigme ble håndtert på en ordentlig måte, og at ting kan gå galt i biotek: – Vi kan ikke vite svarene før vi gjennomfører studiene, sa han.

AG Nanovector ønsker også å gå igjennom Carnegies arbeid som de har utført på vegne av Nordic Nanovector høsten 2022 «for å få innsyn i de strategiske prosessene, hvem som har vært kontaktet og hvilke tilbud som har ligget på bordet».

– Salg eller ut-lisensiering

«Med NANOs bemanning og situasjon er vi åpne for å selge/ut-lisensiere medisin-kandidatene. Målet på sikt er å utvikle de øvrige legemiddelkandidatene NANO har fram til klinisk utprøving, og eventuelt de første utprøvningene på mennesker», skriver aksjonærgruppen.

De opplyser at det er kliniske studier som er målet deres, men at «NANO har nå hverken kapital eller bemanning til selv å starte større kliniske studier».

De ønsker også å fortsette utviklingen av Betalutin. «Når Betalutin «friskmeldes» for pasienter den er egnet for etter en analysefase, kan vi søke godkjenning hos FDA, dernest finne aktører som er interessert i videreføringen av Archer studiet. Denne legemiddelkandidaten har hatt meget god effekt på de pasienter den er utprøvd på», skriver aksjonærgruppen.

«Dersom vi når målet om salg/ut-lisensiering av medisin-kandidater er intensjonen 75% av beløpet skal bli utbetalt til aksjonærene som utbytte. Det er Aksjonærgruppas intensjon å unngå emisjoner.» opplyser de også om.

– Holder døren åpen for annen fusjon

Aksjonærene ønsker ikke sammenslåingen med Apim med dagens verdivurdering av selskapene, men «vi vil holde døren åpen for fusjon med andre selskaper som vil være formålstjenlig for aksjonærene.», skriver de.

Nordic Nanovector og Carnegie har i høst gått igjennom 25 forskjellige kandidater til selskaper det kunne være aktuelt å fusjonere med:

– Vi har også vært i samtaler med 25 selskaper om strategiske muligheter. Det har vært en stor arbeidsbelastning for de av oss som er igjen, har fungerende administrerende direktør Malene Brondberg sagt til MedWatch.

– Jeg håper at aksjonærene kan forstå at denne sammenslåingen er til det beste for dem. De må ta litt risiko, men det gir også et potensiale for en stor gevinst. Hvis sammenslåingen ikke skjer er det vanskelig å se hvordan vi skal komme videre, sa forskningssjef Jostein Dahle.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også