Tre norske helseteknologi-selskaper får opp mot 300 millioner kroner fra EU

Milliondryss fra EU til Hemispherean, Glucoset og Oivi.
FÅR MILLIONER: Selskapet Hemispherean utvikler et kreftlegemiddel. Fra venstre: Zeno Albisser, CEO, Sandra Cantilena, Senior Scientist, Thea Audsen, Scientist, Adam Robertson, CSO, Terezia Prikrylova, COO. | Foto: Hemispherean
FÅR MILLIONER: Selskapet Hemispherean utvikler et kreftlegemiddel. Fra venstre: Zeno Albisser, CEO, Sandra Cantilena, Senior Scientist, Thea Audsen, Scientist, Adam Robertson, CSO, Terezia Prikrylova, COO. | Foto: Hemispherean

I konkurranse med bedrifter fra hele Europa har tre norske helseteknologi-selskaper fått tilslag på finansiering gjennom EUs Innovasjonsråd: Hemispherean, Glucoset og Oivi jobber med helseteknologi og har løsninger innenfor kreftmedisin, måling av blodsukker og screening av øyesykdommer.

Det er ordningen EIC Accelerator, under EUs forsknings- og innovasjonsprogram Horisont Europa, som har gitt finansieringen til de tre selskapene..

– Konkurransen er skarp, og bare de aller mest innovative får gjennomslag, skriver Innovasjon Norge i en pressemelding.

Blant nærmere 2000 bedrifter fra hele Europa kom 250 videre til pitching foran en jury, og av disse var det til slutt 75 selskaper som ble tilbudt finansiering fra verdens største forsknings- og innovasjonsprogram. Tre av disse var norske.

– Gratulerer til Hemispherean, Glucoset og Oivi. Dette viser at norsk helseteknologi er i verdensklasse og betydningen av norsk deltagelse i Horisont Europa for norske bedrifter, sier Håkon Haugli, administrerende direktør i Innovasjon Norge.

Alle de tre selskapene har tidligere fått finansiering fra Innovasjon Norge i form av lån, tilskudd eller garantier, og det siste året har de mottatt rådgivning om hvordan de best får midler fra EIC Accelerator.

25 millioner til utvikling av kreftlegemiddel

Hemispherian skal utvikle et nytt legemiddel for å behandle kreft og aggressive hjernesvulster. Deres legemiddel er en kjemisk komponent som aktiverer DNA-skaderespons i kun kreftceller uten å ødelegge friskt vev. Legemiddelet kan sørge for nedgang i antallet mennesker som dør av kreft.

De har nå fått tildelt støtte fra EIC på 25 millioner kroner, i tillegg til potensielt 75 millioner kroner i egenkapital. Denne egenkapitalen består som regel av kapitalinnsprøyting gjennom at EIC-fondet kjøper nye aksjer eller gir konvertibelt lån til bedriften.

Selskapet er basert i Oslo, men gründerne bak har internasjonal bakgrunn fra blant annet Sveits og USA.

– Denne finansieringen kommer på et perfekt tidspunkt så vi kan akselerere utviklingen av vårt legemiddel mot klinisk testing i mennesker. Vi er veldig glad for hjelpen vi har fått fra Innovasjon Norge, og for anerkjennelsen av arbeidet vårt fra juryen til EIC, sier CEO i Hemispherian, Zeno Albisser.

Øyescreening og glukosemåling

Oivi utvikler et helautomatisk retina-kamera med innebygd AI-diagnostikk for bruk i primærhelsetjenesten, slik at sykepleier kan utføre rutinemessig screening i stedet for å henvise til øyelege. Kameraet kan screene for diabetes-relaterte øyesykdommer, som muliggjør preventiv behandling, som igjen kan redusere sjansene for blindhet med 95%.

Gründerne og mange av de ansatte har bakgrunn fra sensor- og kameraindustri, og bedrifter som Tomra, Tandberg og Cisco. Bedriften har nå fått tilbud om tilskudd på 25 millioner kroner og mulighet for forhandlinger med EIC-fondet neste år om investeringer opp mot 150 millioner kroner.

Glucoset har utviklet og patentert sensorteknologi som gjør det enklere å overvåke pasienters blodsukkernivå i sanntid på intensivavdelinger. Dette kan redusere dødelighet, komplikasjoner og kostnader ved sykehus.

Bedriften har fått om lag 25 millioner i tilskudd og 30 millioner i egenkapital. De springer ut fra et forskningsmiljø ved NTNU i Trondheim.

– Mange av de mest innovative bedriftene som når opp i konkurransen om EU-finansiering har utspring fra forskningsmiljøer og større bedrifter. Tildelingene er en anerkjennelse både av bedriftene og de kunnskaps- og næringsmiljøene de er del av. Det er fantastisk å se at disse lykkes i internasjonal konkurranse – og de er viktige bidrag til fremtidig verdiskaping og nye jobber i Norge, sier Håkon Haugli.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også

LITEN OMSETNING: Photocure har anslått at salget av fleksibelt blålys-cystoskopi-utstyr skulle utgjøre i underkant av to prosent av selskapets inntekter i år. | Foto: Photocure

Produksjonsstans for Photocure-leverandør

For abonnenter