Novos GLP-1 pionér: – Noen ganger blir det vi gjør, oppfattet som «ikke ekte forskning»

Lotte Bjerre Knudsen jobber for Novo Nordisk i Danmark, og har vært med helt fra starten av utviklingen på GLP-1-analogene. Hun mener det har vært fordommer rettet mot forskere i industrien.
GLP-1-UTVIKLER: – Når man lager nye ting som først kan være klart om 15 år, er det vanlig med motstand, sier forsker Lotte Bjerre Knudsen. | Foto: Novo Nordisk
GLP-1-UTVIKLER: – Når man lager nye ting som først kan være klart om 15 år, er det vanlig med motstand, sier forsker Lotte Bjerre Knudsen. | Foto: Novo Nordisk

Lotte Bjerre Knudsen ble i 1991 en del av en forskningsgruppe ved Novo Nordisk som skulle jobbe med å utvikle en metode for å bruke GLP-1-hormonet i behandling av type 2-diabetes. GLP-1-hormonet hadde da blitt oppdaget bare fem år tidligere av professor Jens Juul Holst ved Københavns Universitet. 

Knudsen så potensialet i et middel som kan etterligne GLP-1, et hormon som setter i gang prosesser som bidrar til å senke blodsukkeret, og kan gi metthetsfølelse. 

Potensialet var hun imidlertid nærmest alene om å se. Når hun kom tilbake fra foreldrepermisjon i 1994 hadde de fleste andre gått videre til andre områder, forteller hun i et intervju med danske Videnskap.dk, gjengitt på norsk av Forskning.no.

– Når man lager nye ting som først kan være klart om 15 år, er det vanlig med motstand, sier Knudsen til forskningsavisen. 

Etter de 15 årene hadde Knudsen og forskningsgruppen i Novo Nordisk klart å fremstille liraglutid som en behandling for type-2 diabetes. Dette markedsføres i dag under navnet Victoza. Liraglutid markedsføres også som fedmemidelet Saxenda.

Neste generasjon GLP-1 hemmer ble utviklet senere, og heter semaglutid. Det er dette som i dag inngår i diabetesmedisinen Ozempic og fedmemidelet Wegovy.

Knudsen forteller at det er mange fordommer mot de som jobber med forskning i industrien: 

– Noen ganger blir det vi gjør, oppfattet som «ikke ekte forskning», men det er egentlig bare annerledes, mener hun.

– Vanligvis kommer oppdagelsene fra universitetene, mens industrien er mer opptatt av praktisk bruk, men man trenger begge deler, sier Knudsen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også