Nasjonal sikkerhetsmyndighet anbefaler en nasjonal skyløsning

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) foreslår at staten skal eie og drifte en egen skyløsning på norsk jord. Det vil innebære en betydelig investering, mener NSM.
UTREDET: Det er et behov for en statlig nasjonal sky, ifølge Nasjonal sikkerhetsmyndighet, som ledes av Sofie Nystrøm. | Foto: Fredrik Varfjell/NTB
UTREDET: Det er et behov for en statlig nasjonal sky, ifølge Nasjonal sikkerhetsmyndighet, som ledes av Sofie Nystrøm. | Foto: Fredrik Varfjell/NTB
AV NTB OG SEBASTIAN BRAUER HAGEL

I en utredning om behovet for en statlig nasjonal sky, anbefaler Nasjonal sikkerhetsmyndighet en statlig eid og driftet lukket skyløsning, og en lukket kommersiell sky, skriver Digi.no. De anbefaler også en strengere regulering.

Rundt 70 prosent av de statlige virksomhetene bruker skytjenester i dag, de fleste av dem allmenne skytjenester levert av Microsoft, Amazon og Google. I dag sitter staten på mellom 210- og 320 tusen terabyte med beskyttelsesverdige data. Det volumet vil øke, mener NSM.

− Dersom dagens utviklingstrender fortsetter, vil om lag 80 prosent av beskyttelsesverdige data og systemer ligge i skybaserte løsninger innen ti år, skriver NSM i et saksfremlegg.

Konsekvensen over tid av at stadig flere offentlige virksomheter legger sine løsninger over i skyen, er at mange tjenester leveres fra utlandet. Dermed blir staten stående i et avhengighetsforhold til utenlandske aktører. Det kan svekke Norges nasjonale beredskapsevne, mener NSM.

− En lukket nasjonal skytjeneste for statsforvaltningen, som utvikles og driftes i datasentre plassert på norsk jord av personell i Norge, vil kunne bidra til å redusere avhengigheter til utenlandske skytjenesteleverandører og øke graden av nasjonal kontroll, skriver NSM.

De mener etablering av en nasjonal skytjeneste vil kreve en betydelig investering, men kostnadene er ikke tallfestet i dokumentene Digi har fått innsyn i.

Helse Sør-Øst gikk nylig videre med en privat skyløsning, levert av Microsoft og DNV Imatis. Datatilsynet var i denne sammenhengen bekymret for norsk pasientinformasjon i møte med amerikansk lovgivning.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også