Innbyggerne i Norden er positive til å dele egne helsedata

Nordiske innbyggere er villige til å dele egne helsedata på tvers av landene, viser en undersøkelse.
E-RESEPT: Den vanligste bruken av en digital helsetjeneste er e-resept, kommer det frem i en ny undersøkelse. Martin Stubban fra Opinion la frem e-helsebarometeret på e-helsekonferansen EHIN tirsdag. | Foto: Anne Grete Storvik
E-RESEPT: Den vanligste bruken av en digital helsetjeneste er e-resept, kommer det frem i en ny undersøkelse. Martin Stubban fra Opinion la frem e-helsebarometeret på e-helsekonferansen EHIN tirsdag. | Foto: Anne Grete Storvik

EHIN 2022 (MedWatch): 78 prosent av nordiske innbyggere som er spurt i en ny undersøkelse, ønsker å dele sine helsedata på tvers av landene for å få riktig behandling dersom de trenger helsehjelp i utlandet. Mange er også villige til å dele dataene dersom formålet er å få hentet ut resepter utlandet, og å bidra til forskning og bedre behandling.

Dette kommer frem i Opinions e-helsebarometer som ble presentert på e-helsekonferansen Ehin tirsdag, som finner sted på Skjetten utenfor Lillestrøm. Barometeret er en kvantitativ undersøkelse som er gjennomført i de fem nordiske landene, Norge, Sverige, Danmark Finland og Island.

Digital legekontakt

Det kommer også frem at tre av ti nordiske innbyggere hadde hatt digital kontakt med en allmennlege i løpet av de siste 12 månedene.

Seks av ti innbyggere i Norden har benyttet seg av en digital helsetjeneste de siste 12 månedene.

Den vanligste bruken av en digital helsetjeneste er e-resept: 54 prosent av dem som ble spurt hva de sist brukte digital helsetjeneste til, svarte nettopp e-resept. Deretter kom prøvesvar (33 prosent) og å bestille eller endre timeavtale.

Prosjektleder for e-helsebarometeret i Opinion, Martin Stubban sier man i undersøkelsen ikke store forskjeller på digital kontakt mellom offentlig versus privat allmennlege når man ser på Norden som helhet.

Fysisk kontakt med legen mest vanlig

– Det er klart mest vanlig å ha vært fysisk kontakt med offentlig og privat lege. Men for Danmark er det noe mer utbredt med digital kontakt med private leger: Sammenlignet med de som har vært i kontakt med offentlig lege, er det mer utbredt blant de som har vært i kontakt med privat lege å ha vært i digital kontakt med legen, sier Stubban til MedWatch.

– Det er også i Danmark hvor størst andel av befolkningen har vært i kontakt med privat lege det siste året.

Norge skiller seg ut

De fleste som bruker en helseapp, bruker den til å få oversikt over egen fysisk aktivitet, svarer 28 prosent av de spurte. Av undersøkelsen kommer det frem at nordmenn er aller ivrigst på å logge fysisk aktivitet, 45 prosent av de spurte nordmennene svarer at de bruker en app til nettopp dette – mot 28 prosent av de spurte svenskene, 22 prosent av danskene og 21 og 24 prosent i henholdsvis Finland og Island.

Stubban trekker frem funnene om nordmenns bruk av treningsapper:

– Et veldig interessant funn jeg vil trekke frem, er hvordan vi i Norge skiller oss ut fra de andre nordiske landene når det gjelder å logge treningen vår. Hele 45 prosent av nordmenn bruker i dag apper eller andre digitale verktøy for å logge trening og fysisk aktivitet, forteller Martin Stubban i Opinion.

I hvert av landene var det 800 til 1000 personer som svarte på undersøkelsen.

Utvalget som er brukt er representativt for befolkningen i hvert av de fem landene, og er rekruttert ved hjelp av web-panel. Data er vektet innad i hvert land på kjønn, alder og landsdel.

EHIN samler i år cirka 1600 aktører innen e-helse, rundt 850 vil følge konferansen digitalt.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev