Debatt: SV-forslag om forbud mot KI er å gjøre en farlig bjørnetjeneste for norsk helsevesen

SV vil forby kommersielt utviklet kunstig intelligens (KI) i helsevesenet. Vi legger igjen til rette for at det å bruke teknologi blir ansett som farlig.
«PARADIGMESKIFTE»: Det enkleste politisk er å forby og si nei. Da viser man «handlekraft »og får løst en floke ved å ha en mening. Vi står i et paradigmeskifte med store omveltninger i alle sektorer, men spesielt i helsesektoren når KI brer om seg, skriver Fredrik Syversen i dette innlegget. | Foto: IKT Norge
«PARADIGMESKIFTE»: Det enkleste politisk er å forby og si nei. Da viser man «handlekraft »og får løst en floke ved å ha en mening. Vi står i et paradigmeskifte med store omveltninger i alle sektorer, men spesielt i helsesektoren når KI brer om seg, skriver Fredrik Syversen i dette innlegget. | Foto: IKT Norge
.

Dette er et debattinnlegg skrevet av Fredrik Syversen, direktør for strategi og forretningsutvikling i IKT Norge.

Vi trenger politikere som ønsker å forstå teknologi for å forbedre helsesektoren. 

Forrige uke lanserte SV-politikerne Marian Hussein og Torgeir Knag Fylkesnes et lovforslag om å sette en pause for innføringen av «kommersielt utviklet kunstig intelligens» i helsevesenet, samt å «ansette flere IT-folk i offentlig sektor». Dette er å gjøre norsk helsevesen en farlig bjørnetjeneste. 

Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte, hadde det ikke vært for at saken er altfor alvorlig og farlig for norske pasienter og pårørende. Hvert år registreres det 2-25 dødsfall på grunn av feilmedisinering, og her er det store mørketall. Det som er mer urovekkende er at det i perioden 2019-2023 er registrert 39.000 uønskede hendelser knyttet til feilmedisinering i Norge, ifølge TV2.

Kunstig intelligens ville vært med på å redusere all denne lidelsen for enkeltmennesker betydelig. Dette hadde jeg forventet at oppegående politikere som Fylkesnes og Hussein hadde vært mer opptatt av - heller enn å markere frykt og motstand mot KI. Dette er kunnskapsløst og farlig.

Norge er helt avhengig av å bruke kunstig intelligens, og vi står nå ovenfor en akselererende personellkrise i hele helsesektoren. Det å forby teknologi som virkelig kan gjøre at vi klarer å håndtere dette er lite forutseende. I tillegg legger vi igjen til rette for at det å bruke teknologi blir ansett som farlig, og vi kjøler ned investeringer og prosjekter som skal dra norsk helsesektor i riktig retning med bruk av ny teknologi. 

Det enkleste politisk er å forby og si nei. Da viser man «handlekraft» og får løst en floke ved å ha en mening. Vi står i et paradigmeskifte med store omveltninger i alle sektorer, men spesielt i helsesektoren når KI brer om seg. 

Vi trenger politikere som er nysgjerrige, og som ønsker å se hva dette kan bety av muligheter i like stor grad som de er opptatt av potensielle trusler. Dessverre oppleves denne type populistiske forslag som en konkurranse i å være mest negativ mot teknologi, og veldig lite om hvordan dette kan løse de store samfunnsutfordringene Norge står overfor. 

I samme forslag ønsker SV flere IT ansatte i offentlig sektor. Det er fint, men man bør kanskje se at vi i år med SV som budsjettpartner vedtar en nedgang på 3,6 prosent av IT-studieplassene i Norge. Dette kan dere faktisk gjøre noe med ved å prioritere teknologistudier. IT-kompetanse er en knapphetsressurs som Norge kommer til å slite med i mange år. Mangelen på IT kompetanse vil hindre produktivitetsvekst i Norge, noe vi sårt trenger. SV vil låse denne kompetansen inn i offentlig sektor. Dette vil skape enda større problemer for Norge. 

SV har tradisjon som et teknologisk nysgjerrig parti, vi trenger denne nysgjerrigheten tilbake. Heldigvis har vi et EU som klarer å ha to tanker i hodet samtidig- nemlig å legge til rette og regulere samtidig. Dette skal nei-partiet SV være glad for. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også

VIL EKSPANDERE INTERNASJONALT: Torbjørn Aamodt og Sensio er glad for å ha landet oppkjøpet med Nordic Capital Evolutions. | Foto: Ingar Sørensen

Sensio solgt til Nordic Capital

For abonnenter