HelseCERT etter unormal nett-trafikk: – Vi følger situasjonen tett

Den russiske hackergruppen Killnet varslet på meldingsplattformen Telegram at de ville gå til angrep mot en rekke sykehusnettsider i Norge, flere europeiske land og USA.
SYKEHUSNETTSIDER: Norsk helsenett opplyser at de har sett normal trafikk mot sykehusenes felles nettsider som førte til kortvarig ustabilitet. | Foto: Nicolas Asfouri/AFP / AFP
SYKEHUSNETTSIDER: Norsk helsenett opplyser at de har sett normal trafikk mot sykehusenes felles nettsider som førte til kortvarig ustabilitet. | Foto: Nicolas Asfouri/AFP / AFP
NTB, Anne Grete Storvik

– Norsk helsenett har sett unormal trafikk mot sykehusenes felles nettsider som førte til kortvarig ustabilitet. Vi har iverksatt tiltak, slik at nettsidene er tilgjengelige igjen. Norsk helsenett, ved HelseCERT, følger situasjonen tett og innfører nye tiltak dersom det blir nødvendig, skriver Norsk helsenett på sine nettsider søndag kveld. 

HelseCERT er helse- og omsorgssektorens nasjonale senter for cybersikkerhet, og skal spre kunnskap om IKT-trusler og beskyttelsesmekanismer og kontinuerlig monitorere trafikken i Helsenettet.

Truet med å angripe sykehus-nettsider

Etter at den russiske hackergruppen Killnet lørdag truet med å angripe nettsidene til flere norske helseforetak, opplevde flere av dem ustabilitet. 

Norsk Helsenett opplyser til VG søndag kveld at de antar det er hackergruppen som var årsaken til at sykehusene opplevde ustabilitet lørdag ettermiddag.

Økt trafikk

– Norsk helsenett observerte fire kortvarige bølger med økt trafikk mot sykehusenes nettsider, sier kommunikasjonsleder Mette Valle Sannes til VG. Observasjonene ble gjort klokken 12.30, 16.00, 17.15 og 17.30.

Forstyrrelsene hadde ikke noen negative konsekvenser for helsetjenestene.

Seniorforsker Niels Nagelhus Schia ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) sa til VG lørdag at det er typisk at et slikt hackerangrep kommer nå, når Norge og flere andre europeiske land har lovet stridsvogner til Ukraina.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også